Bereikbaar:  MA.-Vr. vAn 9.00 TOT 18:00 UUr - info@kachelpijp-rvs.be
Betaalmethoden:
Swipe to the left

Pellet kachels – wat u moet weten

5 years ago

In Nederland worden pellet kachels steeds meer populair door hun gebruiksgemak, milieuvriendelijkheid en hoog rendement. Afhankelijk van het type model dat u kiest, kan u ook in aanmerking komen voor subsidie voor pellet kachels, de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie.

En Pellet kachel
De pellet kachel is een moderne twist op de traditionele houtkachel en werkt op hout pellets (samengeperst houtafval) i.p.v. op stook hout. Elke pellet kachel heeft een reservoir waar een grote hoeveelheid pellets kan worden bewaard. Wanneer de kachel eenmaal aan is, met behulp van een aanmaakblokje, worden er automatisch pellets vanuit het reservoir naar de vuurkorf getransporteerd.
Wat de pellet kachel ook onderscheidt van de houtkachel is dat de rookgassen verwijderd moeten worden met behulp van een ventilator die zich aan het uiteinde van de kachelpijp bevindt. Dit omdat de gebruikstemperatuur van een pellet kachel laag is (maximaal 200 graden Celsius), waardoor de trek te laag is en de rookgassen niet uit het kanaal kunnen ontsnappen.
Door de lage brandtemperaturen en gecontroleerde en geautomatiseerde toevoeging van pellets is er een zeer hoog rendement van tussen de 80-97%.

Hoe stook ik mijn houtkachel?

5 years ago

Om te beginnen is het belangrijk om uw kachelpijp op te warmen, het makkelijkst is om hiervoor een aantal krantenpapieren te verfrommelen en aan te steken in uw haard. Hierbij ontstaat veel rook die de kachelpijp zal opwarmen.

houtkachel
 • Wanneer het papier is uitgebrand kunt u aanmaakblokjes toevoegen in uw haard en deze aansteken.
 • Voeg nu een aantal grote stukken hout toe (die geschikt zijn voor uw haard) en verdeel ze over het oppervlak van uw haard.
 • Als u het vuur sneller wilt aanwakkeren kunt u ervoor kiezen om het deurtje op een kiertje open te houden om de luchttoevoer te vergroten.
 • Als het vuur brandt kunt u het deurtje dichtdoen en genieten van uw haard.

Trek, hoe werkt dat?

5 years ago

Elke openhaard heeft een kachelpijp nodig om ervoor te zorgen dat de ontstane rookgassen het gebouw veilig verlaten en dat er goede verbranding ontstaat. Om dit mogelijk te maken is er “trek” nodig, dit houdt letterlijk in dat de rookgassen als het ware uit het rookkanaal worden getrokken. De trek wordt geregeld door de kachelpijp zelf en niet de openhaard waar u het vuur in stookt.

Echter is het verkrijgen en onderhouden van een goede trek afhankelijk van een aantal

groote kachelpijp

factoren die wij hier voor u op een rijtje zullen zetten:

 • Lengte van de kachelpijp, des te langer de kachelpijp, des te sterker de trek.
 • Diameter van uw kachelpijp, deze mag nooit kleiner zijn dan de diameter van uw openhaard.
 • Zorg voor zo weinig mogelijk bochten in uw opstelling, meer bochten vermindert de trek van uw kachelpijp.
 • Mocht u meerdere haarden op hetzelfde rookkanaal hebben geïnstalleerd, zal dit ook voor verminderde trek zorgen.

Hoe weet ik of mijn schoorsteen te veel trek heeft?

Een aantal kenmerken van een schoorsteen die teveel trek heeft zijn:

 • Onvolledige verbranding, dit zorgt voor lage brandtemperatuur van het hout
 • Roet in uw kachelpijp
 • Onrustig vuur
 • Zwart aanslaan van het T-stuk achter de kachel.

Wat u hiertegen kunt doen is het installeren van een bocht in uw kachelpijp opstelling, hierdoor wordt de trek vermindert. Ook kunt u een schoorsteenklep installeren waarmee u de luchttoevoer naar de openhaard kunt handmatig kunt aanpassen.

Hoe weet ik of mijn schoorsteen te weinig trek heeft?

Te weinig trek wordt gekenmerkt doordat er veel rook ontstaat en het vuur slecht brandt en moeilijk aangaat.

Hiervoor zijn een aantal oorzaken mogelijk:

 • Omgeving, als er zich veel bomen of hoge gebouwen in de buurt bevinden zal dit de trek verminderen
 • Grootte van uw kachel, des te groter de kachel, des te meer trek er nodig zal zijn.
 • Slecht hout, hout met een vochtinhoud van 17-18% is geschikt voor stoken
 • Opstelling van uw kachelpijp, als u een bocht van 90 graden geïnstalleerd heeft zal dit de trek sterk verminderen.

Oplossingen voor te weinig trek zijn erg afhankelijk van de bron van het probleem.

Wanneer er zich veel gebouwen in de buurt bevinden zal de kachelpijp verlengd moeten worden om de trek te verhogen. Wanneer er zich teveel bochten in de opstelling bevinden zullen deze vervangen moet worden met lengte elementen, 45 graden bochten of zelfs een versleping.
Ook wordt aangeraden om de kachel op te warmen met een stuk krantenpapier voor gebruik om te zorgen voor goede trek. Wanneer de kachelpijp warmer is dan de omgeving zal er optimale trek ontstaan.

De voorschriften voor een kachelpijp van roestvrijstaal

5 years ago

Voordat u uw droom van een openhaard kunt realiseren, moet u natuurlijk rekening houden met een paar belangrijke regels. Om dit makkelijk voor u te maken hebben wij de belangrijkste stappen voor u samengevat.

Brandvoorschriften

Het is belangrijk om de brandveiligheidsvoorschriften te verduidelijken en ook de emissievoorschriften in acht te nemen. Als deze roestvrijstalen kachelpijp instructies allemaal worden gerespecteerd, kunt u uw roestvrijstalen kachelpijp in gebruik nemen.

Vanwege brandvoorschriften moet de haard op een afstand van 20 cm van de muur gehouden worden. Als u een haard heeft waar een deurtje in zit, moet de haard een vrije ruimte hebben van 50 cm tot de omringende muren. Voor uw haard moet u een geschikte vloerplaat installeren om te beschermen tegen vonken die uit de haard kunnen schieten. Volgens verdere voorschriften moet de roestvrijstalen kachelpijp een afstand van minimaal 20 cm hebben tot onbrandbare wanden en een afstand van 45 cm tot brandbare wanden. Hiervoor kunt u ook kijken naar onze brandseparatieplaten en brandwerende wanddoorvoeren.

Emissie-eisen

Sinds 2015 mogen openhaarden, houtkachels en tegelkachels een maximale deeltjesbelasting hebben van 150 milligram per kubieke meter. Als dit niet het geval is met uw open haard, heeft u een roetfilter nodig. Of uw openhaard voldoet aan de vereiste, is herkenbaar aan het testzegel.
Onze dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp elementen voldoen aan alle geldende voorschriften en vuur- en emissie-eisen, dus u bent verzekerd van een veilig product van de hoogste kwaliteit.

De juiste hoogte: plaats elementen afzonderlijk

In het geval van de dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp installatie moet vooral de hoogte van de kachelpijp nauwkeurig worden bepaald. In Nederland moet het bouwbesluit worden nageleefd en met name NEN 6062.

In het algemeen moet de kachelpijp zo dicht mogelijk bij de nok worden geïnstalleerd om te voorkomen dat rookgassen terug het gebouw inkomen door de blazende wind.
In het algemeen geldt dat bij een dakhelling van 23° of minder de trekkap minimaal 50cm boven de nok uit moet komen. Is de helling groter dan 23° dan zal de hoogte afhangen van meerdere factoren, voor het beste advies kunt u de afdeling bouwwoning toezicht van uw gemeente benaderen.

Als er zich binnen een straal van 15 meter hoge gebouwen bevinden die mogelijk hinder kunnen ervaren door het stoken van uw openhaard, dan moet de monding met een hoek van 15° worden aangehouden (dat wil zeggen dat de pijp boven de nok moet uitkomen met minimaal een hoek van 15° ten opzichte van de horizon.)